Cât de dăunător este machiajul pentru acnee?

Acneea poate fi dureroasă, iritantă și poate avea un impact enorm asupra stimei de sine. Este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii și cifrele arată că peste 80% din populație suferă la un moment dat de acnee, în special în perioada adolescenței.

Un număr mare de femei și de bărbați optează pentru machiaj cu scopul de a acoperi petele și roșeața cauzate de acnee. Așa a apărut și o serie de întrebări referitoare la efectul machiajului asupra acneei. Multe persoane doresc să afle dacă machiajul poate înrăutăți acneea, dacă produsele etichetate ca fiind „non-comedogenice” pot fi folosite în deplină siguranță și dacă produsele de machiaj special formulate pentru lupta împotriva acneei sunt cele mai eficiente. Acestea sunt toate întrebări importante pe care le vom explora în rândurile următoare.

 De ce unele produsele cosmetice blochează porii?

Persoanele care suferă de acnee sunt, cel mai probabil, foarte familiarizate cu termenii „comedon” și „non-comedogenic”. Un comedon este practic o pată acneică neinflamată,  precum un punct negru deschis sau un punct alb închis. Prin urmare, produsele etichetate ca fiind „non-comedogenice” nu ar trebui în mod normal să înfunde porii.

Totuși, testările acestor produse nu sunt cele mai corecte, așa că un produs non-comedogenic tot poate să blocheze porii. Se crede că este necesară o rafinare suplimentară a testelor de comedogenitate. Dacă suferiți de acnee, veți putea determina dacă un produs etichetat ca fiind „non-comedogen” nu blochează porii doar după ce îl veți încerca chiar și numai o singură dată.

Corectoarele pot înrăutăți acneea?

Există mulți factori care determină dacă o persoană va suferi sau nu de o nouă pată în urma folosirii unui produs cosmetic. În general, pielea fiecărei persoane va reacționa diferit la machiaje și la ingredientele care stau la baza lor. În plus, cantitatea de produs utilizată, durata de timp în care purtați machiajul și puritatea ingredientelor joacă un rol în modul în care pielea va reacționa.

Enorm de mult contează și dacă aplicatoarele de machiaj sunt curate de fiecare data când le folosiți. Un burete de machiaj murdar sau o pensulă ar putea fi vinovații pentru răspândirea bacteriilor și chiar ar putea contamina produsele pe care le folosiți. Pe scurt, corectoarele și fondul de ten pot înrăutăți acneea doar dacă sunt formulate cu ingrediente comedogene și sunt aplicate pe față cu pensule sau bureți murdari.

Cât de eficient este machiajul formulat împotriva acneei?

Majoritatea magazinelor și farmaciilor pun la dispoziția clienților o serie de produse cosmetice formulate special pentru a lupta împotriva acneei. Unele produse sunt etichetate ca având o textură lejeră, care nu încarcă pielea, altele conțin aloe vera cu efect calmant, în timp ce altele conțin acid salicilic care luptă împotriva acneei severe.

 Acidul salicilic disponibil în comerț variază de la 0,5% la 2%, majoritatea produselor pentru machiaj conținând 0,5%. Deși acidul salicilic și-a demonstrat capacitatea de a ameliora acneea, concentrația scăzută din produsele de machiaj s-ar putea să nu fie suficientă pentru a vă scăpa de pete și coșuri.

Unii practicieni din domeniul sănătății recomandă în continuare pacienților cu acnee să evite purtarea machiajului, spunându-le că le va agrava și mai mult acneea. Totuși, în cadrul unui studiu, pacienții cu acnee au fost împărțiți în două grupuri: grupul A a primit instrucțiuni specifice de la dermatologi despre cum să selecteze și să aplice produsele de îngrijire a pielii și de machiaj, în timp ce grupul B nu a primit instrucțiuni privind îngrijirea pielii sau cosmeticele. După 4 săptămâni, nu a existat o diferență semnificativă în severitatea acneei între cele două grupuri, dar grupul A a raportat o îmbunătățire semnificativă a stării generale de sănătate și a calității vieții în comparație cu grupul B.

Dacă suferiți de acnee și preferați un machiaj subtil pentru mascarea imperfecțiunilor, este recomandat să optați doar pentru produse cosmetice care sunt hipoalergenice și non-comedogene. Apoi, optați pentru un fond de ten care nu conține ulei și care oferă protecție împotriva UVA și UVB, așa cum este cel din gama de cosmetice Retinol Complex. Fondul de ten cu efect de lungă durată are o textură moale, confortabilă și oferă o acoperie excelentă pentru întreaga zi.

Se mai recomandă să vă spălați pe față de cel mult două ori pe zi pentru a preveni uscarea excesivă a pielii și, de asemenea, să folosiți întotdeauna aplicatoare curate, fie că este vorba de bureți sau pensule.

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*