Brățara, o întreagă istorie la încheietura mâinii

Obiectele mici pot ascunde povești mărețe. E și cazul cu brățara, o întreagă istorie la încheietura mâinii, pe care, unii dintre noi o purtăm zilnic.

Accesoriile ne fac să ne simțim mai frumoase și mai încrezătoare. Cunoscându-le povestea însă, valoarea lor s-ar putea să crească și mai mult. Or, brățara, o întreagă istorie la încheietura mâinii, este un exemplu elocvent de cum niște bijuterii pot să însemne mult mai mult decât un simplu obiect, reflectând credințe și viziuni asupra lumii.

Brățara, o întreagă istorie la încheietura mâinii: Bijuterii indispensabile

Mâinile oamenilor din cele mai vechi tipuri par să fi tânjit după un plus de frumusețe. Dintr-o asemenea dorință trebuie să se fi născut brățara. Ipoteza e susținută pe filieră etimologică, termenul “brachile”, de la care provine, însemnând, literalmente “ceea ce aparține brațului”.

De diferite stiluri, forme, dimensiuni și culori, brățările au fost realizate inițial din roci, lemn sau cochilii. Iar ulterior, pe măsură ce gustul oamenilor s-a rafinat, iar noi unelte sau spații le-au oferit acces la diverse metale prețioase, brățările au ajuns tot mai sofisticate. Perle, diamante sau alte pietre prețioase au început să acopere suprafețele acestor bijuterii.

Cert este că, indiferent de circumstanțe, oamenii nu au renunțat la “ceea ce aparținea brațului”, din diverse motive.

Brățara, o întreagă istorie la încheietura mâinii: Bijuterii cu înțelesuri multiple

Brățări vechi, datând din secolul 5.000 î.Hr, sau chiar 7.500 î.Hr.,  au fost descoperite în spațiul egiptean și, respectiv, în Turcia. Iar conform opiniei arheologilor ruși din Novosibirsk, primele brățări ale omenirii datează de acum 40.000 de ani! E firesc să apară întrebarea legată de scopul pentru care au fost create.

De la Cleopatra la Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii, de la Marilyn Monroe până la Michelle Obama, toate au purtat brățări ca podoabă. Însă, după câte lasă de înțeles istoricii, aspectul estetic nu a fost singurul scop îndeplinit de acest tip de bijuterii.

În funcție de timp și spațiu, brățările au avut înțelesuri multiple.

Egiptenii antici le purtau din interese religioase și spirituale. De o deosebită valoare erau cele care aveau pe ele simbolul scarabeului, care semnifica nemurirea.

Triburile din țările-latino americane vedeau în ele un obiect magic. Aici, brățările erau folosite în special pentru a-i apăra pe posesori de Mal de ojo (deochi).

Mai bine de 4.000 de ani, brățările din jad s-au bucurat de o imensă popularitate în China. Motivul? Jucau un rol apotropaic și, prin intermediul lor, se putea practica spiritismul.

În fine, la poporul indian, în unele regiuni, numărul de brățări de pe mână indica statutul soțului!

Cum purtăm istoria la încheietura mâinii: trenduri 2019

Brățările se păstrează în tendințele anului 2019.

Casele de modă Alexander McQueen, Gucci sau Marni sfătuiesc purtatea cât mai multor brățări pe aceiași mână, în tonuri vesele.

Brandul Chloé, în schimb, vine cu o sugestie inedită: purtarea unor brățări identice, pe ambele mâini.

Cu alte cuvinte, în 2019 există un motiv în plus ca să-ți achiziționez cel puțin un exemplar din categoria acestui tip de bijuterii, pentru că ai liber la brățări!

Pentru inspirație, poți vizualiza produsele celor de la Iris Boutique.

Cu bijuterii Iris Boutique ai certitudinea că, indiferent de capriciile modei, vei fi mereu în tendințe. Brățări clasice, din perle sau placate cu aur și diamante, așteaptă să-ți pună în valoare mâinile și ținuta.

 


MWISHO PE FACEBOOK

Ai ceva de adăugat?...

*