Despre machiaj

Se spune adesea că frumusețea unei persoane vine din interior. Nimic nu pare să fie mai adevărat în fața acestor vorbe înțelepte. Totuși dorința de înfrumusețare a oamenilor și, în mod special a femeilor, este recunoscută încă din cele mai vechi timpuri. Practic, în materie de estetică, și înainte, dar și acum, scopul este același: să arăți mai bine, să ai un chip mai frumos, să fii plăcut și admirat de ceilalți.  Diferă doar strategiile, tehnicile și tacticile de înfrumusețare folosite.

Despre machiaj - De la Cleopatra la Angelina Jolie

Poate să pară ciudată alăturarea celor două nume. Dar am făcut legătura într-un mod voluntar. Ambele sunt femei ce reprezintă un ideal de frumusețe specific unei anumite perioade. Și ambele au manifestat interes pentru estetic, machiajul fiind mijlocul pe care au ales să-l folosească ca să atingă stadardele epocii. Sau, să impună anumite standarde.  Este drept, între anii 30 îHr  și 2018 s-au produs anumite schimbări, dar valorile universale rămân aceleași. Frumosul, ca valoare,  a fost și este perceput în diferite moduri, însă esența rămâne.  Chiar dacă regina Egiptului (n. 69 î.Hr., d. 30 î.Hr.)  folosea mascara obținut din antimoniu sau funingine iar zeița de la Hollywood (n. 1975) folosește rimel rezistent la apă, scopul rămâne același: un machiaj ce are rolul de a contura ochii și de a face ca privirea să fie mai expresivă.

Specialiștii spun că regina Cleopatra, simbolul frumuseții egiptene, avea rețete precise după care își prepara fardurile și alifiile, iar coafura și machiajul erau executate de machiori care efectuau machiajul și coafura după forma chipului. Tot forma feței stă la baza realizării machiajului și în zilele noastre. Doar că produsele pentru înfrumusețare și machiaj sunt mult mai numeroase și încet, dar sigur, au devenit o adevărată industrie a secolului XXI.  Coafura Cleopatrei și machiajul ochilor ei în formă de pește inspiră și astăzi machiorii și coaforii în lansarea modei.

Nu doar Cleopatra este cea care dă startul atunci când vine vorba despre susrsele de inspirație ale machiorilor. Pe podiumul prezentărilor de modă, machiajul este inspirat fie din tradiția japoneză, unde fața este albă, în semn de noblețe, fie din roma antică când rujul era folosit pentru obraji, culoarea rozalie fiind simbol al tinereții sau din epoca elisabetană când rujul roșu era semn al bunăstării.

Despre machiaj - De la mercur la solzi de pește

Când vine vorba despre materia primă ce stă la baza realizării produselor pentru machiaj practica arată că Tabelul lui Mendeleew  și imaginația celor preocupați de acest aspect au fost mână în mână, scoțând la lumină combinații neașteptate.  Nici ingredientele din bucătărie nu au făcut excepție.

Astfel, în Grecia antică femeile își albeau tenul cu calcar sau carbonat de plumb, genele erau vopsite cu funingine și fixate cu albuș de ou. Dacă doamnele doreau mai multă culoare atunci foloseau cleiul de ocru și cremă de fier pe post de ruj. Creioanele din cărbune și batoanele de vopsea roșie erau alte produse aflate pe lista de cumpărături.  Romanii foloseau khol pentru ochi, cretă pentru albirea tenului,  oxid roșu de plumb, carmin și extract de fecale de crocodile pentru farduri. În Anglia elisabethană femeile cu poziție socială înaltă dormeau cu cotlete de vițel pe ochi pentru a întineri tenul. Vechii egipteni foloseau produse cosmetice pe bază de mercur. Machiajul din acele perioade nu era lipsit de riscuri, unele ingrediente cauzând probleme serioase de sănătate femeilor care își doreau frumusețea cu orice preț.

În prezent legislația impune anumite norme producătorilor în domeniu, astfel că produsele nu afectează sănătatea cumpărătorilor. Cu toate acestea ingredientele cosmeticelor moderne sunt încă o surpriză pentru utilizatori. Spre exemplu,  multe rujuri conțin o substanță gelatinoasă obținută din solzi de pește. Aceasta este cunoscută sub denumirea de ,,esență de perlă’’ și se obține de la hering.

Despre machiaj, fără inhibiții

Dacă în secolele XV - XVI cosmeticele erau folosite numai de aristocrați. În secolele XVII – XVIII acestea se comercializează pe o scară mult mai largă, excepție făcând pătura socială cea mai săracă. Italia și Franța sunt țările care au făcut din arta machiajului o adevărată industrie, transformând acest lucru într-o condiție pe care orice femeie care se respectă trebuia să o îndeplinească. După stagnarea din perioada Revoluției Franceze, secolul XIX este marcat de investiții importante în afacerile destinate realizării produselor pentru machiaj. Anii ’20 se caracterizează printr-o reală evoluția a machiajului iar produsele din această categorie se prezintă într-o  mare diversitate.

Machiajul devine o necesitate iar starurile de cinema sau din muzică dau ora exactă în acest domeniu. Rimelul de la Maybelline, rujul de la Max Factor sau crema Nivea sunt doar câteva dintre produsele cosmetice promovate și atunci, dar și acum de vedetele vremurilor. Audrey Hepburn, Joan Crawford, Joan Harlow, Joan Harlow, Marilyn Monroe sau Brigitte Bardot au fost imaginea firmelor de make-up, promovând, prin aparițiile lor lipsite de inhibiții, frumusețea, stilul și eleganța desăvârșită.

Despre machiaj, ca stil de viață

Lumea în care ne trăim acum este în mod cert o lume a imaginii. Iar într-un asemenea context felul în care arăți este foarte important. Fie că vrei să recunoști acest lucru, fie că vrei să ignori acest aspect. Pentru a fi în ton cu epoca în care trăiești trebuie să te adaptezi iar machiajul te poate ajuta. Dar ca să te ajute, trebuie să te reprezinte, să fie în acord cu formatul feței, să fie potrivit cu locația în care te afli și cu vârsta pe care o ai

Așadar, trebuie să îți stea bine. Pentru asta este nevoie să îți însușești câteva informații elementare despre machiaj. Evident, pentru un anumit eveniment poți apela la un profesionist. Dacă este unul competent, după două ore te va transforma într-un star de cinema. Sigur că poți încerca și tu acasă. Sunt o mulțime de tutoriale pe internet. Dar nu uita că trebuie să ai produse de make-up profesioniste și să deprinzi anumite tehnici. Indicat este să nu încerci acest lucru cu o oră înainte de a ajunge la eveniment. Chiar dacă poate părea simplu îți recomand să alegi un salon adevărat dacă vrei să fii ,,la înălțime’’.

Despre machiaj - Un machiaj bun începe cu un pensat corect

Oricât de bine ai ști să te machezi sau oricât de bun ar fi specialistul la care apelezi, dacă nu ești pensată sau dacă nu ești pensată corect (adică în acord cu formatul feței) machiajul nu are cum să fie unul reușit. Dacă crezi că te descurci singură atunci nimic nu este mai simplu. În schimb, dacă vezi că nu îți prea iese mergi cu încredere la un salon. Macar ca să îți dea forma potrivită iar apoi, timp de o lună mai poți face și tu retușuri ori de câte ori este nevoie.

De asemenea, pentru că sprâncenele joacă un rol foarte important în aspectul feței, poți să le decolorezi sau să le colorezi, în funcție de cum îți stă mai bine. Ai grijă la ,,ce sprâncene se poartă în acest an’’. Nu întotdeauna ceea ce se poartă te și avantajează. Și fii atentă și la creionul pentru sprâncene. Dacă nu știi exact când să te oprești sau cum să-l folosești, lasă-l. Decât să arăți ca o mască, mai bine alege un aspect natural dar îngrijit și în acord cu chipul tău.

Despre machiaj de zi cu zi

La serviciu, la o cafea sau un suc cu prietenii, la o plimbare sau la film machiajul trebuie să fie natural. Deci nu te machia excesiv. Alege nuanțe naturale, potrivite tenului și feței tale. Produsele care nu trebuie să-ți lipsească pentru un astfel de machiaj sunt: un  BB „beauty balm” sau fond de ten (voi reveni cu informații referitoate la diferențele dintre cele două produse), potrivite nuanței pielii tale, un rimel negru sau maro, fard pentru obraz dacă ai tenul mai palid și un ruj ,,care să te prindă’’. Și asta e tot. Dacă ai un ten curat, ești pensată corect și știi cum să le aplici, atunci în maximum 20 de minute ai terminat. Pentru machiajul de zi cu zi nu este nevoie de tehnici pe care doar un specialist știe să le aplice. Poți învăța și tu foarte repede. Așadar începe cu bb-ul sau fondul de ten pe care poți să-l aplici fie cu un burețel special fie cu mâna (dar să fii curată), continuă cu fardul pentru obraz, apoi cu rimelul, folosindu-l de jos în sus și din interior spre exterior și, la final, rujul va întregi aspectul tău machiat dar natural în același timp.  Chiar dacă sunt mai scumpe, alege produse de calitate. Diferențele dintre mărcile de produse cosmetice pentru make-up sunt foarte vizibile.

Despre machiaj - Diferențele dintre BB și fond de ten

Recunosc că prima dată când am aflat despre un bb eram pe scaun, într-un salon de înfrumusețare. Trebuia să merg la un eveniment important iar fata care mă machia m-a întrebat dacă folosesc în fiecare zi bb. I-am zis că da, pentru că m-am gândit că se referă la fond de ten. Dar atunci, de ce nu a spus fond de ten și a spus bb? Așa că am apelat la Internet și am aflat că există diferențe majore între un fond de ten și un bb adică „blemish balm” sau „beauty balm”. Deși crema bb a apărut prin anii  ’50, la noi termenul s-a făcut remarcat în urmă cu doi ani. Astfel, dacă fondul de ten oferă o acoperire mult mai mare, crema bb are o textură mai lejeră și este recomandată atunci când nu vrei să aplici un strat gros de machiaj. Contribuie la îngrijirea pielii, este hidratantă, se găsește într-o paletă de trei nuanțe, are factor de protecție solară și poate fi în același timp și bază pentru machiaj.

Este deci foarte potrivită atunci când vrei să alegi un machiaj deloc sofisticat. Dacă alegi fondul de ten trebuie să știi că acesta se regăsește în mai multe nuanțe,  trebuie să folosești anterior aplicării lui o cremă hidratantă, are un grad mai mare de acoperire a imperfecțiunilor și este recomandat pentru un machiaj pronunțat. Indiferent de alegerea făcută acestea îți protejează foarte bine tenul. Dar nu uita că este recomandat  să fie produse de calitate și ... nu le uita pe față. Demachierea trebuie făcută în fiecare seară pentru că după machiaj pielea ta are nevoie să fie curățată, hidratată și să respire. Ar mai fi de amintit faptul că atât machiajul cât și produsele alese trebuie să fie specifice vârstei.

Machiază-te cu stil și bucură-i pe cei din jur cu farmecul tău!

 

 

Brățara, o întreagă istorie la încheietura mâinii

Obiectele mici pot ascunde povești mărețe. E și cazul cu brățara, o întreagă istorie la încheietura mâinii, pe care, unii dintre noi o purtăm zilnic. Accesoriile ne fac să ne simțim mai frumoase și mai încrezătoare. Cunoscându-le povestea însă, valoarea lor s-ar putea să crească și mai mult. Or, brățara, […] mai mult »

Mesajul ascuns al pietrelor prețioase

Bijuteriile sunt dorite și oferite frecvent. Te-ai gândit însă, vreodată, la mesajul ascuns al pietrelor prețioase pe care acestea le conțin? La fel ca florile, fiecare piatră, fie ea prețioasă sau semi-prețioasă, are capacitatea de a transmite lucruri importante despre gândurile celui care o oferă. Astfel, bijuteriile, sau oricare alte […] mai mult »

Sfaturi utile pentru a evita acneea

Este o dimineață minunată. Vă întindeți în pat, după care mergeți la baie pentru a vă începe ziua. Totul este bine până când vă uitați în oglindă și vedeți zeci de pete și de coșuri care v-au cucerit fața peste noapte. Ce se poate face pentru a preveni apariția acestor […] mai mult »